13/10/2025
Μπάσκετ | Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 - 20:48

Πιο ψύχραιμος στο φινάλε και νικητής ο Ολυμπιακός

Οι πρωταθλητές Ελλάδος επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 90-86 στο ΣΕΦ για την Α1

Θεωρείται και όχι άδικα το καλύτερο ντέρμπι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.

Πάθος, ένταση, σασπένς και νικητής θα είναι εκείνος που θα είναι πιο ψύχραιμος στα κρίσιμα σημεία κάτι που επιβεβαιώθηκε την Κυριακή (12/10) στο ΣΕΦ για τη 2η αγωνιστική της Α1, στο πρώτο από τα πολλά… ραντεβού των «αιωνίων» σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι με 90-86 όντας καλύτερος όταν έπρεπε και συνέχισε το νικηφόρο σερί του απέναντι στους «πράσινους» καθώς έφτασε στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη του και μάλιστα σε ματς που βρέθηκε πίσω ακόμα και με 12 πόντους.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, πέταξε στα «σκουπίδια» το καλό του πρώτο ημίχρονο και την ευκαιρία να φύγει με το «2» από το ΣΕΦ καθώς οι παίκτες του δεν είχαν το «καθαρό μυαλό» στο φινάλε και έτσι υπέστησαν την πρώτη τους ήττα στην Α1.

Φυσικά όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα της έδρας είναι μόνο στα… χαρτιά πλεονέκτημα καθώς όλα κρίνονται τον Ιούνιο στους τελικούς για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και έχουν γίνει ουκ ολίγα μπρέικ μεταξύ των «αιωνίων».

Το ματς όπως αναμενόταν ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ και αμφότερες παράλληλα να είναι άστοχες στα πρώτα λεπτά, χαρακτηριστικό ότι τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν 10-9 και τελικά ένα κρίσιμο τρίποντο του Σορτς έφερε τους «πράσινους» μπροστά με 16-19 για να κλείσουν την πρώτη περίοδο στο 18-21. Στη δεύτερη περίοδο οι Πειραιώτες με δύο σερί τρίποντα στις επιθέσεις τους πήραν προβάδισμα 24-23, για να πάει ως το 32-33 το ματς πόντο-πόντο. Κάπου εκεί ένα σερί 0-11 των «πράσινων» με δύο τρίποντα του Τολιόπουλου και ένα του Ερνανγκόμεθ πήραν προβάδισμα 32-44 με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει στους 6 (40-46) και τελικά με τρίποντο του Βεζένκοφ στη λήξη του ημιχρόνου μείωσε στους 5 (43-48).

Το τρίποντο του Βεζένκοφ λειτούργησε καταλυτικά για τους «ερυθρολεύκους» στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου καθώς οι παίκτες του Μπαρτζώκα ισοφάρισαν σε 53-53. Κάπου εκεί το ματς έγινε… ξανά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να παίρνει προβάδισμα 53-57, τον Ολυμπιακό με σερί 5-0 να κάνει το 58-57 και έκτοτε ούτε οι «κόκκινοι», ούτε οι «πράσινοι» μπορούσαν να ξεφύγουν με τον Ολυμπιακό να προηγείται 68-67 στη λήξη του δεκαλέπτου. Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι πρωταθλητές με σερί 6-0 ξέφυγαν με 74-67, όμως το «τριφύλλι» με δικό του σερί 4-9 πλησίασε στο 78-76 και στον πόντο (80-79) μετά από τρεις εύστοχες βολές του Σλούκα. Οι Πειραιώτες πήραν προβάδισμα 84-81, ο Σλούκας με τρίποντο ισοφάρισε σε 84-84, όμως ένα καλάθι του Μιλουτίνοφ και ένα του Ντιλικίνα έφεραν τον Ολυμπιακό στο +4 (88-84), για να μειώσει σε 88-86 ο Σλούκας. Τελικά, ο Ντόρσεϊ με δύο βολές έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 90-86.

Κορυφαίοι των «ερυθρολεύκων» ο Βεζένκοφ με 22 πόντους, 16 πέτυχε ο Ντόρσεϊ και 12 ο Γουόρντ. Για τους «πράσινους» εξαιρετικός με τέσσερα τρίποντα ο Τολιόπουλος που πέτυχε 14 πόντους, πολύ καλός με 19 ο Σορτς, 13 πέτυχε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 43-48, 68-67, 90-86

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ντιλικίνα 7 (1), Γουόρντ 12 (2), Βεζένκοφ 22 (1), Ντόρσεϊ 16 (2), Μιλουτίνοφ 12, Λαρεντζάκης, Λι 6, Παπανικολάου 3 (1), Πίτερς 6 (1), Χολ 6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Σορτς 19 (1), Όσμαν 8, Χολμς 2, Γκραντ 2, Ερνανγκόμεθ 13 (2), Σλούκας 10 (1), Ρογκαβόπουλος, Σαμοντούροφ, Τολιόπουλος 14 (4), Μήτογλου 10 (1), Γιούρτσεβεν 8.

Μοιραστείτε το: